Du är här: Hem > Historik

”Envisa vägrar flytta – bildar eget”

En alldeles äkta nyhet, och inget aprilskämt, var det när Länstidningen den 1 april 1971 skrev om ett nybildat företag i länet, med rubriken ”Ingenjörerna blev friställda, Men de vägrar flytta söderut”. Några dagar senare nappade Östersundsposten, och formulerade löpsedeln ”Envisa vägrar flytta – bildar eget”.

 

Historien bakom var att ett stort konsultföretag hade lagt ner en del av sin verksamhet i Östersund, och i stället för att anta ett erbjudande om flytt till företagets kontor i Göteborg så valde sju ingenjörer att stanna kvar och bilda eget.

 

Det nybildade företaget antog namnet Bygg- och VVS-planering i Östersund AB, vilket också avspeglar vilka områden men arbetade inom.

 

Flera av de sju som bildade företaget 1971 blev kvar länge – några i ett par decennier eller mer – vilket gett företaget en stark kontinuitet och bidragit till att bygga upp goda, långsiktiga, kundrelationer.

 

1988 hade antalet delägare minskat från sju till två och man fann det logiskt att ändra namnet till ”Månsson & Hansson AB”. Då hade redan VVS-funktionen avvecklats (1983), och kompetensen breddats genom att arkitekten Åke Månsson börjat i företaget (1985). Det var han som, tillsammans med byggnadsingenjör Åke Hansson, nu stod som ägare och namngivare.

 

Vid starten, våren 1971, huserade företaget på Postgränd, bakom Rådhuset – en gatstump som ganska snart därefter namnändrades till Magistratsgränd. Där blev företaget kvar i mer än 30 år, till dess att man hösten 2002 tog nästa stora steg i utvecklingen: köpet av Göte W Swén konstruktionsbyrå AB. En affär som tillförde Månsson & Hansson flera goda medarbetare, och som även öppnade för flytt till de lokaler på Tullgatan 35, där Månsson & Hansson AB fortfarande hade sin hemvist under 15 år. Nu har vi flyttat till Opevägen 78 , mellan Odelsala och Torvalla.

 

När ”Sju envisa ingenjörer” bildade eget 1971 var konjunkturen skakig, men företaget klarade sig och blev snabbt etablerat, tack vare beslutsamhet, trovärdighet och ett bra kontaktnät.

 

Att företaget skulle finnas kvar och frodas mer än 40 år senare kunde man knappast föreställa sig då. Men att idag sikta vidare mot en konstruktiv framtid – inklusive halvsekelsjubileum – känns som en självklarhet, med alla de kvalitéer som mejslats fram under åren, och med alla de goda traditioner som sitter i väggarna.